fbpx

Sterk met Stoma

 Uitgevoerd door Team Heartbeats voor: Coloplast & de Stomavereniging

Deelnemers bezig met een veerkracht training van Team Heartbeats

Introductie Programma

Coloplast is een internationaal bedrijf wat zich bezighoudt met mensen met stoma’s, katheters en ander incontinentiemateriaal. Duizenden mensen maken dagelijks gebruik van de producten van Coloplast. Een gedeelte van de doelgroep van Coloplast zijn stomadragers. De groep mensen die een stoma dragen worden vertegenwoordigd door De Stomavereniging.

De Stomavereniging staat dagelijks in contact met mensen met een stoma. Vanuit het dagelijks contact zagen ze een patroon ontstaan: stomadragers vinden het hebben van een stoma onprettig door bijvoorbeeld acceptatie of schaamte. Dit begrijpen wij van Team Heartbeats. Wij zeggen vaak: “Je kunt bepaalde situaties niet veranderen. maar wel de manier waarop je er naar kijkt”. Met deze gedachte hebben wij samen met Coloplast en de Stomavereniging een duurzaam product neergezet.

De start van sterk met stoma

Aan het begin van het traject zijn er bijeenkomsten georganiseerd waarbij de stomadragers aan het woord kwamen tijdens een focusgroep. Hier waren onze senior trainers en medewerkers van de stomavereniging bij betrokken. Vanuit deze sessies kwam naar voren dat 85% van de stomadragers behoeften hadden aan extra handvaten. Vanuit deze behoefte is een gezamenlijk doel neergezet: ‘’Hoe kunnen we stomadragers handvaten bieden om ze veerkrachtiger te maken, zodat ze zich vrijer voelen, het leven met een stoma zien zitten, dit niet als een belemmering ervaren en een zo ‘normaal’ mogelijk leven kunnen leiden?’’ 

Programma bouwen

Alle wensen van de stomadragers zijn verwerkt in een uniek programma. Daarin zijn verschillende oefeningen verdeeld in vijf thema’s. Ieder thema kijkt naar een ander aspect van veerkracht. Bijvoorbeeld de sociale omgeving en een stuk fysieke gezondheid. Tijdens het programma gaven we de stomadragers handvaten om anders naar dezelfde situaties te kijken. Twee trainers van Team Heartbeats nemen de stomadragers mee door alle theorie.

Digitale inclusie

Vanuit de focusgroepen kwam naar voren dat er verschillende voorkeuren waren om het programma te volgen. Sommige mensen vinden het prettig om alles online te volgen, anderen gaven aan dat ze een boek of magazine met werkbladen prettig vonden. Omdat hier zo verschillend op gereageerd is, hebben we besloten om aan iedereen zijn wens te voldoen. Het op maat gemaakte programma is te volgen op verschillende manieren die we hieronder verder bespreken.

Online leeromgeving

Het op maat gemaakte programma is te volgen via een online leeromgeving die automatisch de antwoorden opslaat van de stomadragers. In de online leeromgeving onderbouwen we alle oefeningen met video’s, podcasts en ander leuk bonusmateriaal. Elke stomadrager kan op zijn eigen tempo door het programma lopen. 

E-book

Het op maat gemaakte programma is ook te volgen door middel van een interactief e-book. Het interactieve e-book geeft nóg meer diepgang over de onderwerpen door middel van onderzoeken en theorie. Niet iedereen volgt alles online. Om die reden is het mogelijk om het e-book uit te printen waardoor het programma ook makkelijk offline te volgen is.

Sterk met stoma

De Stomavereniging weet wie de stomadragers in Nederland zijn. Na het ontwikkelen van een marketing funnel hebben we de stomadragers benaderd om mee te doen aan het programma. Dit om zoveel mogelijk stomadragers enthousiast te maken voor het op maat gemaakte programma. Het programma heeft de naam ‘Sterk met Stoma’ gekregen. Het doel was als je het programma gevolgd hebt dat een veerkrachtiger mens bent. 

Deelnemers verzamelen

Om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken hebben we webinars gegeven en zijn er ‘Sterk met Stoma’ dagen georganiseerd. Tijdens deze evenementen is er ingezet op inspiratie. De inspiratie kwam vanuit sprekers en senior trainers van Team Heartbeats. Om begrip te tonen aan de doelgroep heeft de Stomavereniging ervoor gezorgd dat alle evenementen interactief waren. Deelnemers mochten vragen stellen die werden beantwoord door professionals van de Stomavereniging. Na deze activiteiten volgden mogelijkheden om in te schrijven voor het programma ‘Sterk met Stoma’

Wat vonden deelnemers van Sterk met stoma?

“Er zijn veel te weinig programma’s zoals deze. Ze zijn er wel, maar vaak erg duur. Sterk met stoma zou iedereen moeten volgen, zelfs als je geen stoma hebt.”

Anonieme deelnemer

“Het geeft een duidelijke structuur waardoor m’n innerlijke chaos na zo’n heftige gebeurtenis ook meer structuur kreeg.”

Anonieme deelnemer

“Voor veel mensen (ook zonder stoma) zou het goed zijn om je leven eens door middel van dit programma onder de loep te nemen.”

Anonieme deelnemer

Samen met Coloplast en De Stomavereniging maken we dagelijks inpakt in het leven van mensen met een stoma. Met 'sterk met stoma' maken we dagelijks impact bij stomadragende mensen.

Wie weten alles van dit project sterk met stoma?

Deze toppers waren betrokken betrokken bij het project

Danielle

Founder & STROOMVERSNELLER

jordi

de (sociale) verbinder

rick

The creative mind

Sophia

DE STRUCTUUR'JUNKIE'

Niek

Founder & Gamechanger

Marlene

MEDE-EIGENAAR & GEDRAGSVERANDERAAR​

steffie

HET ENERGIE KANON

shaddy

Master in ceremony

Kan jouw team of organisatie dit ook wel gebruiken?

Een programma als dit is altijd aan te passen aan de uitdagingen binnen jullie zorginstelling of organisatie. Vul onderstaand contactformulier zo volledig mogelijk in.